Bergis

Det här brödet gör jag ofta till mellis och även ibland till torsdagssoppan.
25 g jäst
0,5 liter vatten
1 msk salt
1 msk socker
25 g smör
ca 15 dl vetemjöl
Vallmofrön
- Värm vattnet till 37 grader
- Lös jästen i de fingervarma vattnet
- Blanda ner socker, salt och smör
- Tillsätt mjölet, tills degen lossnar från bakbordet
- Jäs minst 30 min
- Forma och jäs ytterligare minst 30 min
- Pensla brödet och strö över svarta vallmofrön
- Grädda ca 25- 30 min, 200 grader.
Knåda brödet ordentligt, jag har en maskin som gör det åt mig :)
Jag jäser alltid brödet beroende på vad jag gör och vad jag hinner, antingen i kylen eller i rumstemperatur.
Jäser man brödet i kylen kan det stå över natten, brödet blir då mer kompakt, jag brukar låta det kalljäsa om jag gör det till soppa :)
Det blir lite olika bröd beroende vad man gör, barnen tycker om det vilket som.
Ju mer brödet jäser desto luftigare blir brödet.
När du penslar brödet med vatten får brödet en hård yta, penslar du med mjölk blir ytan mjuk.

